Veertien uitdagingen voor het onderwijs aan tieners (10-14)

1. Leer de tiener kennen .

2. Persoonsvorming is het hart van het onderwijs aan tieners.

3. Doel van onderwijs is omgaan met jezelf (lijf, geest, hart en ziel), de ander en de wereld (samenleving, natuur, de dingen en de kosmos).

4. Haal inspiratie uit de rijkdom van het leven.

5. Zelfsturing en communiceren kun je leren .

6. Benader de wereld met een open geest, open hart en een open wil.

7. Leer tieners waardevolle houdingen, getrainde vaardigheden en de kunst om kennis te vergaren, analyseren en te gebruiken.

8. Door minder leerstof kun je meer leren.

9. Industrieel leren werkt niet meer. Zorg voor bewustzijn, betekenis, ervaringen en actie in het leren. Werk alleen met leerdoelen, die betekenis hebben voor tieners

10. Samen leren, samen leven, samen leren leven in gemengde groepen.

11. Begeleid tieners om zelf hun eigen leerbehoeften te vervullen.

12. Geen toetsen en cijfers, maar assessments en geef feedforward.

13. Maak een partnerschap van docenten ouders en tieners, Zet de eerste stap en geniet van de ontwikkeling van de tieners!

14. Zet politieke druk op de overheid om ruimte te maken voor ontwikkeling van tieners. Creëer een aangepaste opleiding voor begeleiders van tieneronderwijs.

 

Vijf nieuwe tienercolleges van start

  • Het Montessori College Nijmegen en de stichting Primair Onderwijs Groesbeek zijn er in geslaagd om een tienercollege op te zetten: Montessori Agora 10-15 Groesbeek. Gefeliciteerd! De belangstelling van ouders was groot en de start is gemaakt met 30 leerlingen.
   • Er waren reeds tienercolleges in Gorinchem, Ridderkerk, Amsterdam, Zwolle en Zetten. Afgelopen augustus zijn naast Groesbeek ook tienercolleges gestart in Sneek, Horst, Dordrecht en Emmeloord. Op veel andere plaatsen wordt gedacht en gewerkt aan de oprichting van een tienercollege.

  Hoe verder?

  1. Stimuleren en begeleiden oprichting nieuwe tienercolleges

  Ik blijf streven naar de oprichting van tienercolleges (uitdagend, kleinschalig onderwijs van 10 -14 jarigen) op andere plaatsen in de regio: Nijmegen, Lent, Elst, Malden, Wijchen, Cuijk, Boxmeer, Beuningen en Druten. Scholen binnen, maar ook buiten deze regio kunnen een afspraak maken voor een oriënterend gesprek.

  2. Ondersteuning van tieneronderwijs (10-14 jarigen)

  Of een tiener nu op een basisschool zit, een middelbare school of een tienercollege, een tiener heeft ondersteuning nodig om zichzelf te leren sturen, om goed te communiceren. Ik bied training en begeleiding aan docenten/leerkrachten/coaches, ouders, tieners om de eigen zelfsturing en communicatie te versterken.  Verder wil ik scholen ondersteunen in de ontwikkeling van onderwijs waar de tiener centraal staat.   

        3.   Een praktische gids voor ontwikkeling van tieneronderwijs

  Ik ben deze praktische gids aan het ontwikkelen. Op dit deel van de website tref je de inhoudsopgave aan en de delen die in concept af zijn. Bij elk deel is ook een verwijzing naar een filmpje op YouTube  toegevoegd, waarin ik kort de inhoud vertel.